4.7.2017

Katin kirjanurkka - talousreseptejä ja muistikirja

Jouni Kuurne: Louhisaaren linnan talousreseptit (n.1770-1850), SKS 2017, 183 s.

Tapakulttuurista ja historiasta kertovien kirjojen syövereihin sukeltaessani syvennyn aina miettimään, että kuinka sitä onkaan eletty silloin aikoinaan ja mistähän ne omat juuret ovatkaan tarkemmin lähteneet. Omissa suonissa kun kiertää verta sekä idästä, Karjalasta että lännestä, Ruotsin maalta. 


Nyt esittelyyn pääsee Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kustantama, mielestäni todella mielenkiintoinen kirja. Talousreseptikirjan myötä pääsee syvälle 1700- ja 1800- luvun keittiöön ja tarkemmin Louhisaaren linnaan. Mutta ei kirja pelkästään ruokaohjeita sisällä vaan se pitää sisällään myös erikoisiakin hoito-ohjeita niin ihmisten kuin kotieläinten vaivoihin.


Louhisaaren linnan talousreseptit -kirja on kovakantinen ja sivuja on 183. Kirja on kokonaisuudessaa mielestäni kaunis. Kirjan kuvitus on monipuolista ja taitto on myös tasapainoinen, mikä tekee kirjan helppolukuiseksi. Kuvassa aukeama jälkiruokaohjeista.



Louhisaaren linnan talousreseptit ovat alunperin olleet käsinkirjoitettu kokoelma, joka kuului Louhisaaren linnan suureen arkistoon. Kokoelma ja koko linnan arkisto lahjoitettiin sittemmin Suomen kansallismuseolle v.1967. 


Rantasappi (Centaurium minus). Kirjassa rantasappi löytyy hoito-ohjeesta: 

Pettämätön parannuskeino kylmettymistä vastaan

Kiinapuun kuorta jauheena 1 unssi
Valikoitua, rouhittua raparperia 1 drakma
Koiruohoa ½ drakmaa
Rantasappea ½ drakmaa
Tavallista viinihappoa ½ drakmaa
Koiruohosiirappia

Nuo entisajan mittojen nimet ovat mielenkiintoisia. Kirjassa onkin selitetty kaikki nuo erikoiset nimet. Drakma ja unssi ovat apteekkipainomittoja. Drakma on n. 3,71 grammaa ja unssi 29,5 grammaa.



Hui... Louhisaaren linnan talousreseptit -kirjastahan löytyykin ihka oikea elämän eliksiirin ohje... ei muuta kuin kokeilemaan! :-)


Sitten esittelyyn pääsee mielestäni yksinkertaisuudessaan niin kaunis SKS:n muistikirja. Tyhjät muistikirjat ovat mielestäni oikea luovuuden lähde. Mitähän tähän kirjaan nyt sitten laittaisikaan sisällöksi... piirroksia, tekstiä tai ehkä molempia. Eihän tätä raaski käyttää, niin kaunis tämä muistikirja on.



Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 176-sivuisen muistikirjan kannet ovat mustat ja kannen yksityiskohdat ovat hohtavan kullanvärisiä. Kannen kuva on SKS:n julkaisemasta 34-osaisesta sarjasta Suomen Kansan Vanhat Runot (1908-1948, 1997). Tämä muistikirja sopii erittäin hyvin myös lahjaksi, eikö!



Vielä tyhjät sivut mutta luulempa että pian saavat nämä rivit täytettä. ♥


Yhteistyössä: SKS
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura


-Kati-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva, jos jätät kommentin, se lämmittää sydäntä!